Vejledning - Valg af ketsjer

Hvilken ketsjer skal jeg vælge?
(af Ebbe Bruun)

Igennem 60 års tennisspil har jeg snakket tennisketsjer med rigtig mange medspillere og modspillere, - på tennisbanen, i omklædningsrummet eller i klubhuset over en tår øl/vand. Spiller jeg mon med den rigtige ketsjer? Jeg har ondt i armen, - skal jeg skifte ketsjer? Er det ikke ligegyldigt hvilken ketsjer jeg spiller med – det er vel kun spillerens evner det hele afhænger af?   Disse spørgsmål drøftes selvfølgelig stadigvæk blandt os spillere, - og med rette, for det kan være vanskeligt at få det store overblik over alle de ketsjertyper, som udbydes i dag. Det er bestemt vigtigt at du spiller med en ketsjertype som passer fornuftigt til dig selv som spillertype: er du nybegynder eller rutineret? Har du korte tilbagesving eller lange tennis-korrekte tilbagesving/gennemsving? Slår du ”rent” til bolden eller topspinner/slicer meget? Nævnte ting afhænger jævnligt af spillerens alder.

Her er nogle facts man kan tage hensyn til:

Længde: Jo længere ketsjer, - jo mere power/rækkevidde, - en faktor man dog sjældent bruger.

Vægt: En tung ketsjer giver normalt power med hårdere og længere slag. Ketsjerens vægt ligger oftest mellem 250g – 330g inkl. strenge. De færreste motionister/ældre spillere vælger ketsjer over 310g.  Med store, ”flotte tennissving” mærkes vægt ikke så meget og bold impact endnu mindre. Kort tilbagesving og tung ketsjer er farlig cocktail og kan fremprovokere dårlig tennis-arm.

Vægtfordeling: Ved vægtfordeling tænkes på hovedtung/hovedlet ketcher. Man finder ketsjerens balancepunkt ved at lægge den på et bord og i håndtaget trække den ud over bordkanten indtil den begynder at vippe og true med at falde ned. Er balancepunktet inde i hovedet/strengene er den ret så hovedtung og giver power.

Ketsjerhovedets størrelse: Hovedstørrelsen kan variere helt fra 550 cm2 til 870 cm2. Jo større hoved, jo større sweetspot (centralt træfpunkt). Et større ketsjerhoved giver mere power/længde på dine slag. Dygtige turneringsspillere går sjældent over 720 cm2. Begyndere og ældre spillere kan med fordel benytte hovedstørrelser mellem 700 og 800 cm2 afhængig af tillærte teknik. Turneringsspillere bruger ofte ”små” ketsjerhoveder for større kontrol, da de besidder masser af power i forvejen.

Rammebredde/stivhed: De fleste ketsjere har en rammebredde mellem 19 og 28 mm. En bredrammet ketcher har en stivere ramme og giver mere power og mindre fleksibilitet og kontrol. En bredrammet, let ketcher, - gerne lidt hovedtung, kan ofte med fordel vælges af ældre spillere, da den giver mere boldlængde med mindre slagkraft.

Grebstørrelsen: Findes i størrelse greb 0 (juniorer) til greb 5 (meget stor herrehånd). Det er meget vigtigt at vælge den rigtige grebstørrelse, da den skal føles rigtig og behagelig for dig. Er du i tvivl, - ja så køb hellere et lidt for lille greb, da man altid kan vikle lidt ekstra lædergreb udenpå(overgrib). Grundregel: der behøver blot være ganske kort afstand (få millimeter) mellem tommelfinger-puden og langfingeren, når du holder om grebet.

Kort konklusion: Valget af en tennisketcher står ofte mellem valget af power eller kontrol. Hurtigt og teknisk korrekt tennisspil udløser som regel ønsket om mere kontrol over spillet.

Valg af strenge til din ketsjer er også vigtigt, - men det må man spørge sin opstrengningsmand om.